Roditelji

Najtezi je prvi korak.
A znate li zasto?
Zato sto je najblizi nama, zato sto moramo da krenemo od sebe.
Kod mene je dosao jedan mladic.
Izuzetno obrazovan i sa ozbiljnim edukacijama iza sebe.
Bio je tuzan, ne srecan, obavijen oblakom problema i beznadja.
Krivio je roditelje za sve, pogotovo oca.
Po njemu otac njegov je bio uzrok svega negativnog sto mu se desava. Dugo nisu u kontaktu.
Ništa mu u životu ne ide, propada mu sve čega se uhvati. Ne može da se skući, nema posao, ne može da zasnuje porodicu. Njegov stav o tome? Teška materijalna situacija, pogrešne odluke u porodici… Sve u svemu – roditelji su krivi.

Osećate se loše?

Ne ide vam? Bolesni ste? Nesrećni?

Ovaj momak je samom sebi vezao ruke i noge. Osuđuje svoje roditelje, a želi da postane otac. Osuđuje svoju porodicu, a želi da zasnuje novu. Traži dom, a iz doma je pobegao. Može li iko da napravi ono što je takoreći celog života rušio?

Iz rutinskog razgovora nije se mogao naslutiti nikakav direktan problem izmedju njega i roditelja. Ipak, ono što je otkrivalo njegovo energetsko polje bilo je šokantno. Problem svakako nije bio mali. Ovaj momak gajio je u svom srcu osudu prema svojim roditeljima, osećao je patološku mržnju, potrebu da im naudi i da ih uništi, iako među njima nije bilo komunika…

,, Znam da zvuči surovo, ali pravila univerzuma imaju i cenu i svrhu. Ti se zakoni ne mogu menjati zbog naših slabosti.,,

Pokusao sam mu pojasniti ulogu roditelja u nasim zivotima.

Ljutnja na roditelje je besmislena. Svako od nas u sebi zna da nam oni misle dobro. Ako je to istina, onda treba priznati da oni u datom trenutku nisu bolje ni mogli ni umeli. Ne možete kriviti druge, a pogotovu ne roditelje za svoje neuspehe. Ako vas oni nisu naučili, naučiće vas neko drugi, naučićete sami – to je vaša prilika da zasijate. To je vaša lekcija!

S druge strane, i roditelje i mesto i situaciju u kojoj smo se rodili biramo sami. Da, da, biramo sve to, svaki detalj, zato što nas naše lekcije vuku da idemo dalje. Nekada je teško, priznajem, ali to je kao da vam je univerzum ponudio da probate svaki sladoled pomalo, vi izabrali jedan, a onda se taj jedan čini najgori. Poenta nije kakav je, poenta je da ste ga vi izabrali! Jeste, najbolje je kada imate jak temelj u porodici. Još bolje je kada osim temelja imate i jedan sprat i okućnicu. A što ne biste čekali i krov da se stavi? Gde ste onda tu vi? Gde je vaš doprinos sopstvenom životu?

Vratimo se na momka koji sedi u mojoj kancelariji, bori se sa sobom, ali pocinje da shvata u cemu je problem, i pita me kako da savlada svoju lekciju.

Razdor između deteta i roditelja deformiše najnežnije strukture energetskog polja koje su odgovorne za normalne, dobronamerne odnose sa svim ljudima.

Kontaktirao je svoje roditelje i sam taj čin pokrenuo je mnoge promene koje će, ako on istraje, dovesti mnoge stvari na svoje mesto. On nije nastavio istim putem koji ga je odveo od njih – počeo je da menja sebe i tako dozvolio njima da se promene. To su pozitivni kompromisi koji služe da pomažemo jedni drugima. Ubrzo je našao devojku i počeo s njom da živi u svom stanu. Počeo je da gradi nov, zdrav odnos i nadam se svoju divnu porodicu.

Roditelji su dobronamernici kojima uvek moramo pokazati poštovanje.

Dali su nam šta su mogli i koliko su imali, ostalo je na nama.

Koliko godina treba da imate da biste uzeli život u svoje ruke?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva