Carobne reci 1.deo.

Sve je energija. Pa cak i nase misli koje se pretvaraju u reci, a reci u dela.
Zato je Veoma bitno sta mislimo jer ce se sve to materjalizovati.
Reci mogu nekog da podignu u nebesa, a mogu i odvedu u najdublje ponore…
Kada zelis nesto da kazes u mislima se formijaju reci, a one sacinjavaju recenicu.Obicno mislimo da nam se reci ne ponavljaju, a ne vodimo toliko o tezini tih reci.
To je zato što možda još ne znamo da način na koji koristimo reči ima ogroman uticaj na kvalitet života! Neke reči, fraze i izreke te koče i stavljaju u ulogu bespomoćne žrtve; druge te osposobljavaju za akciju i stavljaju u odlučujiću ulogu.
Ovaj tekst je posvećen takvim rečima, frazama i izrekama, a vi ga iskoristite da se pomerite na poziciju moći od pasivne i neutralne pozjcije.

Pa hajde da pogledamo neke primere kako se reči bola prevode na reči moći…

Na primer, kada kažete „ne mogu“ podrazumeva se da nemaš mogućnosti, tj. da ne upravljaš svojim životom. Sa druge strane, ako kažeš „neću“ smeštate sebe u situaciju u kojoj birate i odlučuj te. Od ovog trenutka izbrišite frazu „ne mogu“ iz svog rečnika, za sve one opcije koje ne želite da uradite! Kada pomislite „ne mogu“, vasa podsvest čuje „slab sam“ i to zapisuje u vase stanje duha.
Izraz „ne mogu“ najčešće koristimo prosto da bismo odbili neki poziv ili ponudu, kao na primer: „Ne mogu da dođem večeras na večeru. Treba da se pripremim za sutrašnji sastanak.“ U stvari, „Ne mogu da dođem na večeru“ je neistina. Istina je: „Ja mogu da dođem na večeru, ali biram da radim nešto što je za mene od većeg značaja u ovom trenutku.“ Ali tvoja podsvest ne pravi razliku i kaže: „slabić“.

Kada iz pristojnosti prema domaćinu izgovorite gore pomenutu rečenicu, sasvim je ok. Ja bih se izrazio na sledeći način: „Voleo bih da dođem na večeru, ali imam sutra sastanak koji mi je veoma važan. Ako bih došao na večeru, verovatno bih celo veče mislio na sutrašnji sastanak i sigurno bih se bolje osećao da sam potpuno pripremljen. Zbog toga neću doći na večeru i nadam se da ćete me pozvati drugi put.“ Ova izjava sadrži istinu, poštenje i moć. Vasa podsvest čuje da jasno navodiš svoje prioritete i birate ishode koji služe vasem napretku. Ovakav izbor ne dopušta da budete bespomoćna žrtva na predstojećem sastanku niti u odnosu na domaćina.

„Mogu“ i „ne mogu“ fraze se direktno odnose na vase podsvesno poimanje moći (to ponavljam jer je važno). I mada sve manje ljudi obraća pažnju na to ja kažem da vodite računa i da pitanja postavljate pažljivo (i jezički ispravno) – kada želite nekoga da upitate za dozvolu da nešto uzmete ili učinite, formulišite s pitanje sa „smem li“ umesto sa „mogu li“. „Mogu li“ donosi odobrenje ukoliko je odgovor pozitivan, ali ako je negativan, odgovor zvuči „ne možeš“ i automatski oduzima vasu moć i sposobnost vladanja situacijom. Ako ti kažem „ne smeš“ to znači da ti ja ne dam nešto, ali moć za delovanje (ubeđivanje) je i dalje u vasim rukama.

Kraj prvog dela…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva