Najmanje države na svetu

1. Vatikan

Najmanja je država na svetu sa površinom od 0,44 km2 i sa stanovništvom od oko 800 stanovnika od kojih niti jedan nije stalni državljanin. Vatikan se nalazi unutar Rima, a nastao je 1929. godine Lateranskim ugovorom kao naslednik nekada moćne i velike Papinske države. Vatikan je izborna monarhija kojoj je na čelu biskup Rima – Papa. Vatikan je središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape te ima samostalnu upravu, sudstvo i spoljnu politiku. Ima najmanu i najstariju vojsku na svetu Švajcarsku gardu.

VATIKAN1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Monako

Monako je najgušće naseljena država na svetu i druga po veličini najmanja država na svetu. Površine je 1,95 km2 i ima otprilike 35 000 stanovnika (2006.), no mnoge od njih državljanstvo interesuje jedino zbog oslobađanja od poreza.  Ova mala kneževina nalazi se na delu Azurne obale u blizini grada Nice i nezavisna je još od 13. veka. Od ustava donesenog 1911. godine Monako je parlamentarna monarhija s knezom na čelu države.

monako3

3. Nauru

Republika Nauru je ostrvska država u Tihom okeanu, najmanja je izvaneuropska država i najmanja je republika na svetu. Površina joj je 21 km2 i ima oko 9300 stanovnika (2010.). Jedina je država na svetu koja nema glavni grad.

mauru4

4. Tuvalu

Ova ostrvska država ukupne površine 26 km2 nalazi se u Tihom okeanu južno od Kiribatija i severno od Fidžija. Sastoji se od 9 koralnih ostrva u nizu, a najviša nadmorska visina je 5 m, pa bi zbog podizanja nivoa mora ova država mogla nestati kroz 50 godina. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihove internet domene .tv

tuvalu5

5. San Marino

Treća je najmanja država u Evropi. Ima površinu 61 km2 i potpuno je okružena teritorijom Italije. Jedna je od najstarijih država na svetu a potiče iz davne 301. godine kada je bila u sastavu Rismkog carstva. Pre drugog svetskog rata bila je jedna od najsiromašnijih država Evrope, danas San Marino živi od turizma i jedna je od najbogatijih država na svetu.

san marino6

6. Lihtenštajn

Kneževina Lihtenštajn malena je država u srednjoj Evropi, bez izlaza na more. Graniči sa Švajcarskom na zapadu i Austrijom na istoku. Zbog svog planinskog reljefa jedna je od omiljenih zimskih destinacija za turiste. Uprkos svojoj maloj površini od 160 km2 Lihtenštajn nije jako urbaniziran (kao što je to npr. Kneževina Monako).

Lihtenštajn6

7. Maršalova ostrva

Republika Maršalova ostrva je ostrvska država u Tihom okeanu ukupne površine 181 km2,  sastoji od 29 astrva i 5 izolovanih ostrva. Ovo je prilično nova država pošto je nezavisnost stekla tek 1986 kada su se odvojili od SAD-a. Maršalova ostrva su jedno od najboljih svetskih odredišta za ronioce zbog svog prelepog podvodnog sveta i ostataka brodova iz drugog svetskog rata.

marsalova ostrva 7

8. Sveti Kristofor i Nevis

Sveti Kristofer i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva ostrva (Sveti Kristofor i Nevis). Ostrva su vecinom vulkanskog porekla i ukupna površina ove države je 261 km2. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija.  Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veće ostrvo i nazvao ga, prema svecu zaštitniku, Sveti Kristofor. Manje ostrvo nazvao je Nevis (španj. nieves = sneg).

sveti kristofer8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva