Japanska Yumeiho masaža: Terapija koja pokreće životnu energiju

Ovom masažom vraća se elastičnost vezivnog tkiva, što deluje na ravnotežu telesnih tečnosti, oslobođena cirkulacija reguliše krvni pritisak, ishranu tkiva, obnavlja vezu izmedu tkiva kože i unutrašnjih organa.

Yumeiho slika tekst

Yumeiho je čudotvorna tehnika masažoterapije koja se odnosi na nameštanje kostiju kukova gnječenjem, odnosno pritiskanjem. Potiče iz viševekovne tradicije i kulture Dalekog istoka.

Osnovi terapije baziraju se na taoističkoj filozofiji, koje se na istoku primenjuju više od 4.000 godina. Na te drevne temelje ugrađena su savremena dostignuća zapadne hiropraktike, biomehanike lokomotornog sistema i elementi desetak različitih tehnika masaža. U sebi sadrži elemente i sačuvanu osnovnu nit i ideju akupresure, Tai masaže, limfne drenaže, refleksologije… i manipulativnih tehnika. U ovoj terapiji ostvaren je savršen spoj drevnog istoka i savremenog zapada – tradicije i znanja.

 

Danas se Yumeiho kao službena terapija primenjuje u Japanu, Kini, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Kubi… U  Srbiji se ova metoda primenjuje od 1990.

Yumeiho ili specijlana orijentalna božanstvena masaža, koja se koristi u fizioterapiji, je poseban vid opšte masaže gde se primenjuje neki od osnovnih masažnih hvatova, kao što su gnječenje – pritiskanjem, trljanje i lupkanje. Uz primenu osnovnih masažnih hvatova, primenjuju se i pasivne kineziterapijske tehnike za reponiranje subluksiranih zglobova, poznatije kao manipulacije zglobovima.

 

Autor Yumeiha je Masayki Saionji, japanski fizioterapeut, koji je ovu fizioterapijsku metodu kreirao 1978. godine. Yumeiho se sastoji od 100 bazičnih tehnika i ona se u originalu zove TERAPIJA ZA NAMEŠTANJE KOSTIJU KUKOVA GNJEČENJEM – PRITISKANJEM.

Glavna teorija Yumeiha zasniva se na equilibrijumu tela, u japanskoj terminologiji poznata pod imenom CHUSHIN SETSU ili teorija „centralne linije“. Ona podrazumeva da je težina tela podjednako raspoređena na oba donja ektremiteta. Centralno mesto u Yumeihu imaju zglobovi kuka. Po Masaykiju Saioniju 99% ljudi ima dislocirane zglobove kuka. Njihovom subluksacijom dolazi do promena težišne linije tela što označava poremećaj savršene ravnoteže u opterećenju donjih ekstremiteta, što vremenom dovodi do ozbiljnih poremećaja zdravlja.

 

Cilj Yumeiha, kao fizioterapijske tehnike, je da primenom osnovnih masažnih hvatova, reponiranjem subluksiranim zglobovima, kao i aktivnom kineziterapijom između tretmana, vratiti težišnu na liniju na poziciju kada je težišna linija tela podjednako raspoređena na oba donja ektremiteta.

Terapija je sačinjena od tri komponente koje se međusobno izmenjuju i nadopunjuju. Prva sadrži metode gnječenja,  a druga metode pritisaka (presure). Njihova je svrha omekšavanje i opuštanje mekih tkiva. Treća komponenta obuhvata metode nameštanja koštano-zglobnih struktura. Yumeiho se temelji na „principu povratne sprege“.  Ukoliko se meka tkiva omekšaju i opuste, kosti i zglobovi se mogu lakše namestiti u pravilan položaj. Vredi i obratno, odnosno ako se koštano-zglobne strukture stave u pravilan i funkcionalan položaj tada se i mišići i tetive povlače iz zategnutog položaja.

 

 

 

Japanska masaža Yumeiho je korisna za:

-stimulaciju svih organa

 

-poboljšanje metabolizma

 

-eliminaciju stresa i umora

 

-jačanje imunološkog sistma

 

-korekciju držanja

Yumeiho manualna terapija je vrlo efikasna terapija kod sledećih  tegoba:

 

 

 

–  bolovi i ukočenost mišića i zglobova

 

 

– nesimetričnost koštanog i mišićnog sastava

 

– bol u zglobovima

 

– mialgia ili bol u mišićima

 

– lumbago ili bol u donjem delu leđa

 

– diskopatija

 

– diskus hernija

 

– spondiloza

 

– išijas

 

– uklještenje živca

 

– bol u leđima

 

– bol u ramenima

 

– bol u vratu

 

– bol u kuku

 

– bol u nogama

 

– (parestezija) trnci niz ruke i noge

 

– bolovi unutrašnjih organa zbog mišićnih kontraktura

 

– loše držanje (posture)

 

– skolioza

 

– razlika u dužini nogu

 

– glavobolje

 

– migrene

 

– vrtoglavice

 

– menstrualna bol ili neredovitost menstrualnog ciklusa

 

– neplodnost

 

– poremećaj funkcionisanja unutarnjih organa

 

– bolesti jetre i žući, želudca, creva, srca, gušterače, bubrega, slezene, besike…

 

– pojedinih vrsta gojaznosti i sterilnosti, hipotenzija i hipertenzija itd.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva