Tantra čakra sistem

Vrste Čakri

Postoji dosta konfuzije kad je rec o “ Čakrama „,  od kojih najmanje je činjenica da gotovo ne postoje dva “ sistema “ možete čitati da izgleda isti ! Neki imaju sedam čakri , neki imaju više , neki poziv svaka čakra jedna stvar , neki ih još zovu …

Bez ulaska u vidu izložbi svih sistema, koji gotovo neizbežno se pretvara u odbranu jedne ili opovrgavanje drugog , dovoljno je reći da postoji mnogo različitih sistema čakra , koje donosi mnogim kulturama i epohama , iz različitih razloga i sa različitim ciljevima . Ovde ćemo se ograničiti na uvođenju samo jednog sistema , „klasičnog“ Tantrički sistem „unutrašnje“ čakre povezane sa jogom i hindu misli . Mi ćemo pozvati ovaj“ Primarna “ čakra sistem , kao što je poznato .

Radi jasnoće i odlanjanja zabune , mi ćemo napraviti jednostavno “ poređenje “ ovog sistema sa jednim najčešće poznata na Zapadu , koji se uopšteno može opisati kao “ Nev Age “ sistem čakri , jer postoje beskonačno broj imena i varijacija ovoga . Mi ćemo pozvati ovaj“ Srednja “ čakra sistem , jer to izgleda da jeprihvatljiviji termin .

Mi ćemo vrlo jasno reći da mi ni podržavamo , niti odbijamo bilo koji od njih , kao što mi osećamo da svi ovi „sistemi“ imaju svoje specifične poreklo , ciljeve i razloge za postojanje  i to je na svakom pojedincu je da odluči šta je najbolje za njega ili nju , ili šta služi svojoj svrsi . ( Napomena urednika : Lično , mislim da je sasvim zadovoljavajući i korisno da uradi uzemljenje meditaciju na “ sekundarnim “ čakrama , a ja to radim često . )

 

Primarni Čakre

Razlika mora da se nadje između primarnih i sekundarnih čakri , ljudi se  veoma često zbunjeni . Primarne čakre su unutrašnji čakre , odnosno čakri kao što je opisano od strane originalnog tantre ( u suštini joga i / ili hindu tradiciji ), koji se može pristupiti samo kroz joga prakse . Ove čakre su arhetipski i nemaju formu ,oblik oni su predstavljeni kao u Tantričkoj literaturi  stilizovana i simbolična . Niti one imaju preciznu lokaciju . One su povezani sa specifičnom korespondencijom , uključujući mantric ( od mantre ) , vibracija elemenata, bogovima , itd

Primarne čakre su predstavljeni u do – dole vertikalne ose (mikrokosmička “ Mount Meru “ – svet planina ) , i polarizovana prema Šive ( Čista Svest nemanifestovan ,Božanstva ) i Šakti (Žena snage manifestacije ) . Šakti je predstavljena Kundalini energija u bazi kičme , ili više strogo govoreći , u Muladhara čakre ( koji kao i kod svih primarnih Čakre nema strogu fizičku lokaciju ) . Šiva se nalazi u krunsku čakru ( Saharsrara ) na krunom iznad glave . Ova vertikalna polarizacija predstavlja glavne ravni postojanja : Zemaljska  i duhovna ili Kosmički .

Kao mikrokosmičkih arhetipova primarni čakre može se izjednačiti sa deset Sefirot Kabale , koji se odvijaju , značajno , u sedam redova . Razni pokušaji su učinjeni da izjednači dva , ali niko izgleda da u potpunosti zadovoljavajući .

Sedam Primarni Čakre

ime

broj

Povezan sa

Muladhara

Čakra jedan

Opstanak .

Svadhisthana

Čakra dva

Emocije i seksualnost .

Manipura ( Nabhi )

Čakra tri

Snaga i volja .

Anahata

Čakra četiri

Ljubav i balans .

Vishudda

Čakra pet

Komunikacija i kreativnost .

Agnia ( Ajna )

Čakra šest

Intuicija i imaginacija .

Sahasraru

Čakra sedam

Znanje i razumevanje .

 

Sekundarni Čakre

Sekundarni čakre su čakre opisao Teozofije , Nev Age pokreta , i uopšte su one široko videti u zapadnoj literaturi i školama . Za razliku od arhetipskih Primarne čakre imaju specifičnu formu ( obično opisan kao vortekes energije ) , boju i određenu preciznu lokaciju u Auric telu (carstvu fizičkog tela i njegovu auru ) . Ove Osnovne čakre su Etheric ( telo čiji domen i gustina leži između da od astralnog i fizičkog tela ) i odnose se na Outer Bića, koja obuhvata ne samo običnu svakodnevnu svest , ali čak i psihičke , okultno i mnoge transpersonalne i mistična stanja.

image002

 

 

 

 

 

 

 

 

Radi jasnoće , jer ova dva sistema čini se da se sličan u “ mestu “ i “ broja čakri “ ,nakon tabela ilustruje grubu ekvivalentnosti dva .

Imajte na umu da su dva sistema se odnose na potpuno različite filozofije , ciljevi i metode , tako da oni nisu zaista “ ekvivalentna “ .

zadnja čakre
(rastuća kanal )

SREDNJA

centralne čakre
( unutrašnje biće )

PRIMARNA

prednji čakre
(pad kanal )

SREDNJA

kruna

Sahasraru

kruna

Nazad na šefa

Ajna

Gornji Čelo / 3rd Eie

Baza Neck

Vishuddha

Grlo / timusa

lopatica

Anahata

srce

dijafragmatičan

Manipura

Solarni pleksus

Vrata Života

pupak

sakralan

Svadhisthana

Stidne / Polni organi

Coccigeal

Muladhara

baza

Kao što možete da vidite , lako je “ izjednačimo “ dva sistema , verujući da samo imena promene čakre , ali oni su sasvim različiti u filozofiji , ciljevi i metode pristupa ili “ otvaranje “  .

Tantrika Sadhana

Ovaj tematski prikaz na jogina predstavlja ‘ kundalini joge ‘,najvažniji je “ Tantric ‘i’ joga ‘ prakse . U ‘ tantra ‘ljudski oblik jevrhovni instrument tantre – sadhanu . Plavi ten označava fazu energije kada je dostigla svoj optimum . Prikaz prikazuje različite faze Kundalini joge i postizanje čiste svesti . Kundalini Joga u tantri jemeditativnoj i jogi proces kojim“ kundalini “ se probudio isvest poprečno preko različitih “ čakre “ dostiže čistu svest , koji je definisan u ‘ tantra ‘ kao Sahasrara .

Sahasraru je koncipiran u tantri i predstavljeni kao lotos sa hiljadu latica . Tantra smatra daljudsko telo ima trideset “ čakre “ koje predstavljaju svoje energetske tačke . Od toga , sedam ‘ čakre ‘, naime , Muladhara , Svadhishthana , Manipura , Anahata , Vishuddha , Ajna i Sahasrara čakre su primarni . Prvi šest imaju svoju lokaciju unutar ljudskog tela iposlednji , Sahasraru , jeoblik čiste svesti koja je apsolutna , objektivan i izvan bilo kakvog fizičkog lica .

Kao nauka anatomije je uspostavila , energetski centri , koji su tačke kontakta između psihičkog i fizičkog tela , postoje i  oko kičme , skoro tačno tamo gde ihTantra stavlja u drevnim danima . Energija u obliku namotanog zmiju je obično nizak – laganje , to jest , oko dnu kičme gde se nalazi Muladhara čakra . Energija se sada i onda planula , i prelazi preko druge dve čakre koje leže u između pupka i Muladhara . Ove čakre su Svadhishthana i Manipura . To je samo po ‘ mantra – joga sadhanu “ ( praksa ) daum dostigne četvrti avion koji je ‘ Anahata ‘ . Njegova postignuća utire put za “ jeevatma ‘ ,put za postizanje Vishuddha čakre … sada sve je u plamenu ipostizanje Ajna je završena . Ajna jekrajnji tačka iz kojeum prolazi do Sahasrara gde svest postaje jedno sa univerzumom i energetskih izdanaka poput lotosa sa hiljadu latica .

Svaka od čakri je povezana sa centrom za energiju u telu i nivoa svesti u astralnom carstvu . Meditirajući na čakri pomaže Transcend ropstva nekontrolisanih misli i lanac želja , što je dovelo do transformacije Svesti od izolacije do Univerzalne Svesti .

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva