Zašto nam „pucaju“ zglobovi?

Neobično pucketanje koje osetimo u kolenima, ramenima ili vilici su svakodnevni, ali trebamo li biti zabrinuti zbog toga? Stručna lica tvrde da nije opasno, ali ako se to počne često ponavljati svakodnevno, onda je vreme za kontrolu.

 

 

Ramena
Zvuk pucanja u ramenima je povezan sa godinama. Ako imate manje od 35 godina, to je znak za nestabilnost i opuštenost tetiva.

Laktovi
Ako vaš lakat puca dok savijate ruku, ili vam se desi da se ukoči, postoji mogućnost da imate neku smetnju u zglobu i trebali biste se konsultovati sa doktorom.

Ruke i zglobovi
Još dok smo deca bili, roditelji su nam stalno govorili da ne puckamo prste i zglobove, jer će nam se onda ruke tresti. Ali, to nije istina, jer se povlačenjem prstiju rasteže mala vrećica sa zaštitnom tečnošću, koja se nalazi u zglobovima.

Kukovi
Jak i kratak zvuk krckanja u kukovima je najčešća pojava, a dešava se kada se deo tetive, koji služi za podržavanje nogu, premesti na nepodobno mesto. Tako da se tim zvukom i kratkim krcanjem on vrati na svoje mesto.

Kolena
Zašto kolena pucaju kada čučnemo? Jer se spuštanjem sav teret prebaci na kolena, koji je tada čak i do sedam puta veći od normalne težine tela, i na taj način tkivo protestuje i daje znak da nije ugodno.

Vilica
Više od 10% žena i muškaraca osećaju pucanje u vilici. Razlog tome je hrskavica koja se nalazi između vilice i koske, koja zbog pritiska stalno izlazi vani i vraća se na ležište.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva