Yin Yang – točak koji pokreće svet

„Onaj ko poznaje prirodne promene poznaje i akcije bogova.“

jing jang naslovna

Svima dobro poznat znak  Yina i Yanga nije slučajno  toliko omiljen i rasprostranjen u celom svetu.

U čemu se krije njegova privlačnost?

Većina ljudi ne poznaje univerzalnost i genijalnost ovoga znaka, koliko zakonitosti se može iz njega iščitati!

Simbol čini krug u kojem su smešteni Yin (tamni deo) i Yang (svetli deo).

Sam krug simbolizuje celinu,  izvor beskrajnih mogućnosti i čistog znanja.

Krug simbolizuje kontinuiranost i cikličnost svake promene.

Znakovi Yin i Yang, koji podsećaju na punoglavce, dodiruju se po jednoj krivini i izgleda  kao da se stalno ganjaju.

To možemo gledati kao naš život koji je jedan čaroban ples koji se nikada ne odvija po strogim pravilima, već krivuda kao potočić u prirodi.

Važno je istaknuti pravilan položaj Yanga (aktivni) na gornjoj strani i Yina (mirni) na donjoj strani i njihovo kretanje s leva na desno, u smeru kretanja sunca na nebu.

Kada je sunce u najvišoj tački tada je i Yang u svom gornjem položaju, svom maksimumu. U istom momentu Yin je u svom minimumu.

Gledajući iz donje tačke, gde je Yin u svojoj punoj snazi, možemo pratiti kako se on smanjuje a istovremeno raste Yang koji dostigne svoj vrhunac u gornjoj tacki.

I onda opet smena –  raste Yin a opada Yang. Fantastična igra dana i noći, radosti i tuge, mira i zabave, hladnog i toplog…

Same kontrasne boje – bela i crna – naglašavaju njihove suprotnosti, a krug koji ih drži -njihovu uslovljenost. Jedan bez drugoga nema smisla.

Ovo je upravo onaj izvorni zakon jedinstva suprotnosti kao jedno od temeljnih tumačenja funkcionisanja našeg sveta.

Tačke u Yinu i Yangu su klice razvoja njihovih suprotnosti. Svaki proces kada dođe do svog vrhunca, prelazi u svoju suprotnost. Ujedno govori da ništa nije apsolutno.

Yin i Yang vam hoće reći da u svakoj tami možete pronaći zvezdu, a u svakoj tuzi – zračak sreće…

Odnos površina Yina i Yanga simbolizuje zakon ravnoteže, to je ujedno i težnja svake promene, a istovremeno  krug koji pokreće celi univerzum.

Posebna vrednost ovog simbola je u tome što se može u svakoj fazi promene videti odnos Yina i Yanga. Ako povučete polumer videt ćete na njemu odnos crne i bele dužine, odnosno Yina i Yanga.

Sve ove zakonitosti se  kristalno jasno mogu gledati  kroz senovitu i osunčanu stranu brda, upravo kako su to radili i  naši oštroumni preci.

Samo gledajmo tu igru sunca i sene od jutra do večeri, prateći kretanje sunca na nebu od izlaska, pa preko najviše tačke, do njegovog zalaska.

Lako ćemo prepoznati sve spomenute zakonitosti u ovom plesu Yina i Yanga.

Neminovnost smenjivanja Yina i Yanga najbolje se danas vidi u smeni  procesa koji se odvijaju u Istočnom i Zapadnom svetu. Na Istoku raste materijalistički segment a opada duhovni, dok je na Zapadu proces obrnut.

Zapadnom čoveku, koji se u prosuđivanju vodi racionalnim, nije lako shvatiti ovaj kosmički sklad gledajući iz perspektive svakodnevnog života.

Ali, kada se um otvori za prihvaćanje ovih zakonitosti, menja se naš pogled, počinjemo  drugačije i jasnije sagledavati svet koji nas okružuje.

Znanje da ništa nije u potpunosti crno ili u potpunost belo, da se sve odvija u fazama i ciklično ponavlja, pomaže nam  da predvidimo buduće promene i  olakšamo donošenje odluka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva