Rupa bez dna: Plavo oko, Albanija

 

“Bio sam prvi čovek koji je zaronio u Plavo oko 1984. godine. Struja je bila toliko jaka da mi je zamalo skinula masku za ronjenje s lica, pa sam bio prisiljen da je dodatno čuvam rukama. Što sam dublje išao, struja je postajala sve jača, dok nisam došao do dubine od 20 metara, ge sam i osetio da ne mogu nastaviti dalje, jer je pritisak reke koja izvire iz tunela bio nepodnošljiv.” – Xhemal Mato

Nekada rezervisano samo za Komunističku elitu Albanije, Syri i kaltër, odnsono Plavo oko, danas ima priliku da svojom lepotom očara sve one koji odluče da posete ovu rupu bez dna.

Plavo oko je najveći izvor u Albaniji. To je zapravo jedna rupa u kojoj se susreću podzemne vode koje kroz nju izbijaju na površinu, rupa kojoj još uvek zvanično nije izmerena dubina (neki nezvanični izvori tvrde da je rupa duboka oko 45 metara, a drugi opet tvrde da je duboka 80 metara…). Ovaj prirodni fenomen se nalazi na zapadnoj padini planine Mali i Gjerë, u blizini puta koja povezuje gradove Sarandi i Gjirokastra.

Iako je plivanje i ronjenje u Plavom oku dozovljeno, zbog vode čija prosečna temperatura iznosi 10 stepeni Celzijusa u izvoru plivaju samo najhrabriji.
Prema pisanjima turistickih portala Albanije,turisti ovde cesto dolaze da bi bacili kamenje u centar plavog oka ,samo da bi nakon nekog vremena isti kamen ponovo ugledali na povrsini.
Plavo-oko

Plavo-oko-1

Plavo-oko-2

Plavo-oko-3

Plavo-oko-4
Plavo-oko-6
Plavo-oko-7

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva