Wellington – glavni grad Novog Zelanda

 

Ostrvska drzava prepuna je suprotnosti – od predivnih krajolika do urbanih gradova s modernom arhitekturom.
Novi Zeland je vrlo razvijena zemlja fascinantne prirode, prepuna nacionalnih parkova, gejzira i termalnih voda, a koja se ponosi i svojom drevnom maorskom kulturom.

Novi Zeland je ostrvska država u jugozapadnom Tihom okeanu, oko 1.600 km jugoistočno od Australije. Sastoji se od dva veća ostrva, Severnog i Južnog, koje razdvaja Cookov prolaz te većeg broja manjih ostrva. Površina mu je 268.680 km2, a nastanjuje ga oko 4,4 miliona stanovnika. Glavni grad je Wellington s oko 396.000 stanovnika. Novi Zeland ima i svoje Alpe, a najviši planinski vrh je Mount Cook koji se uzdiže na visini od 3.764 metra.

 

 Wellington

  welinkton3
Wellington je glavni grad Novog Zelanda i ima oko 396 000 stanovnika.Njegov urbani deo zauzima 444 km2.Drugi je grad po veličini u Novom Zelandu i nalazi se u južnom delu severnog dela ostrva Novog Zelanda. Grad je dobio ime po Arthuru Wellesleyu, prvom vojvodi od Wellingtona, pobedniku u bitci kod Waterlooa.Wellington predstavlja političko središte na  Novom Zelandu i  to je mesto gde se nalaze svi upravni i izvršni organi vlasti. Većina diplomatskih središta također je smeštena ovdje.

Takođe, veoma je važno središte filmske i pozorišne industrije na Novom Zelandu, te mesto gde su smešteni Muzej Novog Zelanda, Novozelandski simfonijski orkestar te Okeanografski institut Novog Zelanda.Prema istraživanju kompanije Mercer,  Wellington je 2009. smešten na 12. mesto po kvaliteti života (noćni, zabavni, poslovni itd.) te je jedan od najjeftinijih gradova sveta.

Wellington je grad umetnosti, kulturnih manifestacija i sajmova.Godišnje ga poseti  oko 500 000 turista, a poznat je takođe po svetski priznatom Univerzitetu Victoria.Popularni su mnogi sportovi, ali nacionalni sport broj jedan je ragbi.

Klima je umereno morska te je  stalna tokom cele godine pa temperatura retko prelazi 25 °C i pada ispod 4 °C. Najtoplija zabeležena temperatura bila je 31,1 °C, a najhladnija -1,9 °C .
Mraz je uobičajena pojava u određenim mesecima dok je sneg vrlo redak.

welington5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva