ŠTA JE OPTIMIZAM I KOJA JE NJEGOVA ULOGA?

slika smaila

Šta je to optimizam?
Koncept optimizma obično se odnosi na jednu trajniju dispoziciju osobe, njenu sklonost da pre očekuje da će se dobre stvari desiti u životu nego loše. Čak i onda kada optimističnoj osobi životne okolnosti ne idu na ruku, ona će očekivati pre pozitivan, nego negativan ishod te situacije. Pored ove trajnije crte, autori govore o postojanju situacionog optimizma – kada se u konkretnoj životnoj situaciji očekuje ishod koji je povoljan po nas.

Zašto nam je optimizam važan?
Kada verujemo da će se razne životne nedaće odvijati tako da je njhovo razrešenje pozitivno po nas, mi u neku ruku sebi automatski postavljamo cilj. U ovom slučaju cilj je upravo pozitivno razrešavanje datog problema. Kada generalno očekujemo pozitivan ishod mi zapravo ulažemo dodatnu snagu i aktivno tražimo prilike da preokrenemo naizgled loše okolnosti u dobre. Upravo je to suština optimizma! „Verujem da će se sve lepo razrešiti“, zapravo znači „Verujem da ću svojim delanjem stići do cilja“!

Ne gledaj uvek iz negativnog ugla,ne gledaj samo crno,ne gledaj u zemlju,neka ti mantra bube: „Nikad neznas zasto je to dobro“ ,“U svakom zlu postoji nesto dobro“.Ako sve gledas iz mracnog ugla,takva ti i dusa postaje,neces moci mirno da spavas,trezveno da mislis,zivot ti gubi svrhu,a ako nema svrhe cemu zivot?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva