Kako prepoznati rak dojke u ranoj fazi?

rak dojke - pregledBlagovremeno otkrivanje zloćudnog tumora ključni je faktor u lečenju ove teške bolesti. Fitoterapeuti preporučuju preparate na bazi aloje, vodopije i dimnjače koji ubrzavaju oporavak i deluju preventivno.

Poslednjih decenija broj žena koje boluju od raka dojke u ogromnom je porastu, pre svega zbog nezdravih navika i ubrzanog životnog tempa i, posledično, konstantne izloženosti stresu. Kao i u svim drugim slučajevima malignih oboljenja, i tumor na dojci potencijalno je smrtonosan i zahteva hitno uklanjanje, što je ranije podrazumijevalo amputaciju cele dojke. Međutim, moderna medicina ovladala je metodama koje bolest raka dojke otkrivaju u ranoj fazi, kada je moguće odstraniti samo obolelo tkivo tako da dojka ostaje sačuvana.

Smatra se da je pojava raka dojke u oko 10% slučajeva nasledna: preko ženske linije prenosi se genetska mutacija koja uzrokuje početak stvaranja malignih ćelija. Međutim, i mnogi drugi faktori izazivaju mutaciju gena i pojavu ove zloćudne bolesti – prekomerna izloženost radijaciji i kancerogenim materijama, hemikalijama i agensima, nezdrave životne navike (pušenje, preterivanje u alkoholu, nezdrava ishrana) i starosna dob (skoro 80% obolelih žena starije je od 50 godina).

Utvrđeno je i da nekontrolisano ili nepravilno uzimanje kontracepcijskih pilula znatno povećava rizik od pojave raka dojke, a češće obolevaju žene kojima je menstrualni ciklus započeo rano, od 12 godina, kao i one sa menopauzom nakon 55. godine života.

Izloženost svim ovim faktorima ne znači da će neminovno doći do oboljenja, ali kliničke studije pokazale su da rizik nesumnjivo postoji, tako da je neophodan oprez. Osim redovnih samopregleda, lekari savetuju kontrolu na mamografu svake dve godine: to je rendgensko snimanje grudi kojim se rak otkriva i pre nego što postane dovoljno velik da se fizički oseti. Ipak, ni mamografija nije savršeno precizna, pouzdana dijagnoza može se postaviti samo biopsijom – patohistološkim pregledom uzorka sumnjivog tkiva.

Redovan samopregled se ne preporučuje samo ženama, već i muškarcima, koji su, doduše, neusporedivo manje skloni raku na grudima, ali se bolest uglavnom otkriva u poodmakloj fazi, kada tumor metastazira u druge organe. I u ovom slučaju veliki uticaj imaju hormoni, ali i oboljenja koja dovode do povećanja nivoa estrogena, kao što su ciroza jetre i genetski poremećaj poznat kao Klinefelterov sindrom.

Glavni simptomi su bezbolna oteklina, ranica ili pojava sekreta iz bradavice. Veoma često pojavi karcinoma prethodi ginekomastija (dobroćudno uvećanje grudi kod muškaraca). Klasifikacija stadijuma bolesti ista je kao i kod žena. Dijagnostika je vrlo slična onoj kojom se otkriva karcinom dojke kod žena. Laboratorijski nalazi, ultrazvuk, punkciona biopsija (iglom), kompjuterizovana tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MRI) sastavni su deo preoperativne pripreme ili ponekad, mu neoperabilnim slučajevima, dijagnostike i određivanja stadija bolesti koji će omogućiti najadekvatniju terapiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva