Ahimsa u prehrani je ključni deo joga tradicije

Food yogi bi trebao hodati stazom ahimse poštujući sva živa bića i podstičući sve njihove misli, reči i dela prema miroljubivom cilju. Put ahimse je puno više od miroljubive namere; on uspostavlja svesnost o duhovnoj jednakosti svih bića. Ta se svesnost prirodno ogleda u izboru prehrane. ”Jesti svesnije je sada način postojanja. U stvari, razmišljam o tome kako je moja hrana došla na tanjir. To je cela poenta, zar ne?” Oprah Winfrey, 2008

 

vegetarijanska-hrana-rešenje-za-glad-u-svetu

 

U najširem smislu reči ahimsa se odnosi na životni stil mira i najčešće je povezivana s Gandhijevim pokretom građanske neposlusnosti u 30-tima. U modernom kontekstu ahimsa se tipično vezuje isključivo za prehranu što su popularizirali istočnjački duhovni pokreti. Ponekad su, što je ironično, ove iste miroljubive istočnjačke duhovne zajednice kritikovane od strane veganskih zajednica zbog svoje nedoslednosti u praktikovanju puta ahimse. Na tapetu je njihovo korištenje komercijalnih mlečnih proizvoda i njihova povezanost s iskorištavanjem krava. Budući je put joge u potpunosti povezan s našim višim ja i Bogom, food yogi bi trebao hodati stazom ahimse poštujući sva živa bića i podstičući sve njihove misli, reči i dela prema miroljubivom cilju. Put ahimse je puno više od miroljubive namere; on uspostavlja svesnost o duhovnoj jednakosti svih bića. Ta se svesnost prirodno očitava u izboru prehrane.

 

Vrlo je iznenađujuće da usprkos rastućem zanimanju za jogu, van Indije ne postoji isti entuzijazam i za ahimsa prehranu. U stvari, mnogi ljudi koji praktikuju jogu na Zapadu nisu napravili neku značajniju promenu u svojoj prehrani. To može biti samo rezultat toga da učitelji joge ne prepoznaju činjenicu da je ahimsa ključni deo joga tradicije što vodi do pitanja koliko su kvalifiikovani takvi joga učitelji. Tradicionalno praktikovanje nenasilja uključuje sleđenje vegetarijanske prehrane. U stvari, mnogu hindu hramovi u Indiji ne dopuštaju osobi da uđe u hram ako jede jaja, a što da kažemo o mesu! U knjizi “The Hatha-yoga Pradipika” verojatno najstarijem očuvanom tekstu o hatha jogi, Pancham Sinh izjavljuje “Hrana koja je štetna za jogija i koju ne bi smeo jesti je ona koja je gorka, kisela, slana i vruća, a takođe ne bi smeo konzumirati intoksicirajuća pića, ribu i meso.”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva