11 naucno dokazanih jednostavnih načina koji će poboljšati metabolizam

 

Kalorije koje pojedemo ili popijemo metabolizam pretvara u energiju. Veličina, pol i zivotno doba utiču na metabolizam, ali postoje načini na koje i sami možemo uticati na njega. Što je metabolizam brži, brže sagoreva kalorije. Pogledajte 11 naucno dokazanih načina na koje možete ubrzati metabolizam.

Spavajte

Dokaz da niste dovoljno spavali nije samo taj da ujutro jedva stojite na nogama dok ne popijete kafu. Naučnici su otkrili vezu između metabolizma i spavanja. Ako ne spavate dovoljno, to može ozbiljno usporiti metabolizam.

Pijte zeleni čaj

Ne samo da je ovaj napitak pun antioksidansa, nego su naučnici otkrili i da ubrzava metabolizam. Dodatan plus zaslužuje zato jer nema kalorija, stoga nema razloga da ne uživate svaki dan u šoljici ili dve ovog čaja.

Intenzivno vežbajte

Spori i odmereni ne pobeđuju u trkama. Intenzivno vežbanje, kao što je trčanje, ubrzava metabolizam, a osim toga, nakon takvog vežbanja nastavlja se sagorevanje kalorija još dugo nakon fizičke aktivnosti.

Ne preskačite doručak

Morate pronaći vreme za doručak pre početka radnog dana. Istraživanja su pokazala važnost doručka, a to je ujedno i način da se metabolizam ubrza. Ako ujutro nemate apetita, popijte barem šoljcu jogurta.

Ne zaboravite vodu

Izbegavajte sokove i pijte dovoljno vode, to je jednostavan način da ubrzate probavu i sagorite kalorije. Možda trebamo više vode od dnevno preporučenih osam čaša. Za ženu je preporučeno 2,5 l dnevno, a za muškarca 3 l.

Začinite jela

Sledeći put kad se prihvatite kuvanja, dodajte kajansku papriku ili čili u jelo. ‘Vrućina’ ovih začina podstiče metabolizam.

Recite ‘da’ kardio-vežbama

Očistite prašinu s bicikla i vozite se. Istraživanja su pokazala da 45 minuta na biciklu ubrzava metabolizam. Vidite da se ipak isplatilo naučiti voziti bicikl!

Jedite pametno

Ko bi rekao da konzumiranje hrane zapravo pomaže u sagorevanju kalorija?! Neke namirnice, grejpa, ubrzavaju metabolizam, pokazala su istraživanja.

I kafa je dobra

Istraživanja su pokazala da se šoljica kafe, odnosno kofein u njoj brzo apsorbira u krvotok te da ubrzava rad srca i podstiče metabolizam.

Smejte se puno, puno

Malo smeha može imati puno pozitivnog uticaja. Naucnici su otkrili da deset minuta smeha dnevno sagoreva kalorije. Evo još jednog razloga da se smejete što više.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva