Kumbhalgarh: Veliki Indijski Zid, drugi najveći zid na svetu

PUTOVANJE KAO ANTISRES-RELAXACIJA

 

Kada neko spomene veliki zid, svi odmah pomisle na impresivnu građevinu u Kini, Veliki Kineski Zid izgrađen još u 7. veku pre nove ere. Ali, da li ste znali da i u Indiji postoji jedna slična struktura?

Zid koji okružuje drevnu tvrđavu Kumbhalgarh jedan je od najimpresivnijih građevinskih poduhvata u Indiji. On štiti ogromnu tvrdjavu koja sadrži više od 300 drevnih hramova, a izgrađen je pje 500 godina, zajedno sa samom Kumbhalgarh utvrdjenjem.

Često ćete čuti različite nazive za ovu ipresivnu strukturu. Neki ga zovu Kumbhalgarh Tvrđava ili Kumbhalgarh zid, dok ga drugi opet zovu Veliki Indijski Zid. Dugačak je 36 kilometara i drugi je najduži kontinuirani zid na planeti – na prvom mestu je, naravno, daleko poznatiji Kineski zid.

Najširi deo zida je 15 metara debeljine, prelepo ukrašen različitim dekoracijama koje su danas turistička atrakcija, a koje su nekada služila kao o sredstvo odvraćanja stranaca od zida i tvrđave.

Zid je smešten u državi Rajasthan na zapadu Indije. Za njegovu izgradnju bilo je potrebno više od stotinu godina, a u 19. veku je još dodatno proširen. Nekada je služio kao čuvar tajne hramova unutar utvrdjenja, a danas je samo sturktura koja okružuje slabo posećen muzej za koji gotovo niko i ne zna da postoji (uglavnom zbog udaljenosti lokacije i problema da se do nje stigne).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pored hramova, zid štiti i plodnu zemlju. Navodno, nekada je na sebi imao toliko svetiljki da su farmeri mogli raditi danju i noću.

Zid je prvobitno odvajao dva kraljevstva: Mewar i Marwar. U vreme velike opasnosti vladari Mewara bi koristili tvrđavu i zidine kao svoje poslednje utočište. Tokom više od pet stotina godina istorije, tvrđava je pala u neprijateljske ruke samo jednom – i to kada je unutar zidina nestalo pitke vode.

Ipak, uprkos njegovoj veličini i bogatoj i zanimljivoj istoriji, Veliki Indijski Zid nikada nije doživio svetsku slavu. A čak i kada ga posete, turisti budu upozoreni na sve opasnosti koje zid u sebi krije. Prepun je zamki i drevnih obrambenih mehanizama, koji su uglavnom isključeni, ali i dalje postoji opasnost da neki od njih, najskriveniji, i dalje funkcionišu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva