TUI-NA sta je to?

Pored akupunkture, refleksologije, herbalologije (biljne) medicine, TUI-NA je četvrta najvažnija komponenta Tradicionalne kineske medicine (TKM).

Ova najstarija kineska masažna tehnika i manipulacija u zglobovima nastala pre više od 4000 godina zasnovana je na temeljima TKM. Preteča je mnogim današnjim poznatim masažnim i shiatsu tehnikama, kiropraktici i puno razvijeniim i komercijalno eksploatiranim metodama. I danas se TUI-NA smatra glavnom manualnom, odnosno ručnom terapijskom metodom, za tretman lečenja mekog tkiva, zglobova i unutrašnjih bolesti.
Glavna funkcija TUI-NA je lečenje oboljenja masažom, akupresurom i manipulacijom. Međutim, TUI-NA terapeut će Vas savetovati koje Kineske biljne preparate možete koristiti kako bi dopunili svoju prehranu delujući tako preventivno na moguće bolesti.
Indikacije za TUI-NU su ne samo ortopedski problemi, nego i unutrašnje bolesti, a najprikladnija je za ublažavanje hroničnih bolova, poremećaja mišićno-koštanog sastava i stresa povezanog s poremećajima koji utiču na probavni i/ili disajni sastav. TUI-NA tretira i bolove u vratu, ramenima, leđima, išijas i teniski lakat. Međutim, budući da TUI-NA poboljšava i obnavlja protok QI energije, tretman često povoljno deluje na celo telo, a ne samo na određena područja koja se potpuno oporave.

Više o tehnici

TUI-NA deluje zahvaljujući primeni pritiska rukama na akupunkturne tačke, meridijane i  mišiće ili živaca, uklanjajući blokade koje sprečavaju slobodan protok QI energije. Otklanjanjem spomenutih blokada, u organizam se vraća ravnoteža, što dovodi do poboljšanja zdravlja i vitalnosti, a pacijenti mogu doživeti osjećaj pospanosti ili euforije.

Kao i sa svim oblicima masaže, postoje određeni slučajevi u kojima TUI-NA ne bi trebalo primeniti. Bolesnici s osteoporozom ili problemima koji uključuju prelome, ne bi trebali ići na spomenutu masažu. Ova vrsta terapije nije za bolesnike sa zaraznim bolestima, problemima s kožom ili otvorenim ranama.

Ima samo par majstora TUI-NA na Balkanu . Oslobodite se boli u vratu, između lopatica, išijasa, blokada, trnjenja, relaksirajte se…nakon TUI-NA tretmana ništa više nije kao pre.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva