ZEN

Ako dobro spavate onda nista
Spavanje je prirodna potreba. Nedostatak sna može da izazove tokom svakodnevih aktivnosti nervozu, poremećaj pažnje, kao i pad imuniteta. Nakon godinu dana zen majstorisanja, koje pre svega praktikujemo mi, pa onda i svi koji su odlučili da se pozabave zen baštama, moramo da primetimo da bolje spavamo.Pored uredjivanja zen bašti, koje može da pomogne opuštanju, bolje ćete spavati ako poštujete sledeće savete :1. lagana večera ( izbegavajte ljutu, masnu, tešku hranu pre spavanja )

2. preskočite kafu, energetske napitke i sve što ima kofein u svom sastavu

3. koristite prikladan anatomski jastuk koji vam odgovara

4. provetrite prostoriju pre spavanja

5. koncentrišite se na disanje

6. optimalna temperatura u prostoriji treba da bude 18 stepeni

 

Želimo Vam lepe snove i budjenje sa osmehom 🙂

 

Spavanje

Feng Šui Zen bašte – Gde staviti Zen baštu ?
Feng Šui tumači životni prostor kao okvir u kome se svesni i nesvesni aspekti života uobličavaju, manifestuju i stupaju u interakcije sa okruženjem. Zen bašta stvara simboličku reprezentaciju pejzaža inspirisanu kineskim i japanskim slikarstvom, i prelaz od spoljnjeg ka unutrašnjem krajoliku. Uređivanje Zen bašte stvara uređen sistem koji odslikava svesne i nesvesne predele uma i duše. Svaka bašta postaje jedinstvena minijaturna slika onoga ko je stvara.Zen bašta, koja predstavlja nas same, jer izražava svesne i nesvesne sadržaje u materijalno-prostornoj formi, prikuplja određene kvalitete energije iz okruženja, pa njeno inače blagotvorno dejstvo može biti pojačano smeštanjem bašte prema pravilima tehnologije prostora – Feng Šuija. Gde je najbolje postaviti Zen baštu zavisi od lične energije, a mesto se može menjati zavisno od promena okolnosti, želja i potreba. Tehnika koja nam to omogućuje je Ba Zhai (Pa Chai), ili u prevodu Osam palata.Prema pretpostavkama ove tehnike, u svakom prostoru se može odrediti deo koji pripada svakom od 8 prostornih pravaca. Svaki pravac nosi svoj tipičan kvalitet energije, koji u odnosu na osobu može biti harmoničan ili disharmoničan u različitoj meri, zavisno od ličnog energetskog sklopa. Energija osobe se za ove potrebe opisuje Gua (Kua) brojem, brojem godine rođenja, koji je različit za žene i muškarce rođene iste godine, a kreće se od 1 do 9. Energije pravaca se takođe predstavljaju brojevima od 1 do 9, pri čemu je broj 5 u centru, i nije vezan za pravac.

 

Povoljnost, nepovoljnost i uticaj pojedinh pravaca za osobu se određuje na bazi slaganja tih energija… Svoju Zen baštu možete postaviti na neki od svojih povoljnih pravaca, a koji će to biti, zavisi od toga da li u datom trenutku želite privući nove mogućnosti samoostvarenja, napraviti korenitu promenu u svom životu, otvoriti bolje puteve za komunikaciju i upoznavanje, ili se želite samo stabilizovati i odmoriti.
Zen bašta

Zen na Kopu
Botanička bašta – oaza mira u centru Beograda
Botanička bašta „Jevremovac“ prostire se na oko 5 hektara, kao zeleno ostrvo, u strogom centru grada oivičeno najprometnijim ulicama, 29. novembra, Vojvode Dobrnjca, Dalmatinskom i Takovskom. Pored administrativnih prostorija Instituta za botaniku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ona obuhvata herbarijum i zbirke, biblioteku, staklenu baštu i otvorene površine.Herbarijum Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ broji preko 150 000 herbarskih listova koji sadrže biljni materijal sakupljen na području Balkanskog poluostrva kao i veliki broj eksikata dobijenih razmenom sa drugim zemljama u Evropi i Svetu. Zbirka pod nazivom HERBARIUM PANCICIANUM je najveća naučna i kulturna zaostavština Josifa Pančića koja se nalazi pod posebnim režimom obrade i čuvanja. Potiče iz 1860. godine kada je Pančić poklonio Velikoj školi u Beogradu svoju herbarsku zbirku koja je tada brojala 80 svežnjeva osušenih biljaka koje je sakupio na području Srema i Banata. Osim direktne posete i naučnog rada u Pančićevm herbaru, uvid u njegovu herbarsku zaostavštinu moguće je ostvariti i preko interneta(http://pancic.bio.bg.ac.rs). U Institutu za botaniku i Botaničkoj bašti „Jevremovac“ postoje još i izuzetno vredne zbirke bakterija, algi i gljiva.Otvoreni prostor Botaničke bašte „Jevremovac“ sadrži biljni fond od preko 1000 vrsta grupisanih u geografske i ekološke celine. Preko 750 zeljastih biljaka i 250 vrsta drveća i žbunova, čine ovaj prostor plućima centra grada. U šumskom ambijentu žive i po nekoliko desetina godina stari brestovi, impozantna stabla kavakaskih zelkova, ariši, više vrsta borova, smrča, hrastova, kestena, kedrova, čempresa, tuja; primerci prastarih vrsta sekvoja, Ginkgo biloba; bujni žbunovi Himalajskog biberovca, Berberisa, forzicija… Zaista ima mnogo toga da se vidi i nauči u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ koju je moguće (najavom na telefon: 011 768-857) obići sa stručnim vodičem i podeliti znanje i ljubav prema biljkama.

 

Botanicka basta Jevremovac

Zen – svakog trena
Učenici Zena su sa svojim učiteljima su najmanje deset godina pre no što se usude da podučavaju druge. Nan-ina poseti Teno koji je, prošavši svoje učenje postao učitelj Zena. Zadesi se da taj dan bude kišovit pa Teno obu klompe i ponese kišobran.Pošto ga je pozdravio Nan-in primeti  : “ Pretpostavljam da si svoje klompe ostavio u predvorju. Hteo bi da znam da li ti kišobran stoji levo ili desno od klompi. “ Teno zbunjen nije imao brz odgovor. Shvatio je da nije svakog trena u Zenu. Tako je postao Nan-inov učenik, sledećih šest godina dok nije postigao Zen u svakom trenutku.Kisa

One Comments

  1. SUZANA каже:

    SVAKA CAST ZA TEXT.ODMAH KUPUJEM ZEN BASTU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva