Sportska masaža

Sportska masaza se primenjuje pre , za vreme ili posle intenzivnog treninga ili takmičenja . Cilj sportske masaže je da brže i efikasnije otkloni sve štetne i ne poželje posledice , koje nastaju usled pojačanih psihofizičkih napora sportista.

Sportskom masazom zagrevaju se i omekšavaju tkiva, poravnavaju mišićna vlakna, poboljšava cirkulacija, ubrzava izbacivanje otpadnih stvari i mlečne kiseline iz organizma. Sportska masaža održava mišiće zdravima, gipkima, manje podložnim povredama, povećava opseg pokreta , snagu povredenih mišića, ubrzava proces jačanja, poboljšava protok krvi i čini nas spremnijima na nove i bolje rezultate u sportskim i životnim izazovima.

Fiziološko delovanje sportske masaže je slično kao i fiziološko delovanje obične masaže. I ovde se koriste klasični zahvati, ali su oni posebno prilagodjeni vrsti sporta , sportisti i ciljevima koji se zele postići. Organizacija masaže, kao i uslovi za njeno sprovodjenje bitno se razlikuju od terapeutske masaže. Naročito se razlikuju prostor za masiranje i maserovo ponašanje. Masaža sportista se mora prilagoditi specifičnim okolnostima sporta, kao i terenu (teren, svlačionica, ring, strunjača ili sl.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Arhiva